Руски телескоп на Канарските острови?

На Канарските острови може да бъде построен телескоп-гигант, заяви ректорът на Московския държавен университет (МДУ) Виктор Садовничий.

Планира се проектът да бъде реализиран съвместно с канарската страна и ако бъде изпълнен, новият инструмент ще надмине по мащаби дори планирания 39-метров телескоп на Европейската южна обсерватория (ЕЮО). Има два въпроса: ще успее ли Русия да построи такъв инструмент и какво ще прави с него?
Новината за възможно строителство на телескоп-гигант за първи път се появи в руски медии през март, а в края на април – в англоезичните ресурси. Повод да заявят за проекта стана подписаното от ректора на МДУ Виктор Садовничий и президента на Канарските острови Паулино Риверо Бауте споразумение, което предвижда научно сътрудничество и в това число строителство на телескоп на Канарските острови. Но за сега няма окончателно решение за строителството. А източниците посочват различни характеристики на бъдещия инструмент: диаметърът на огледалото на телескопа ще бъде ту 40, ту 60 метра. Впрочем, това все едно е повече, отколкото на съществуващите най-големи оптични телескопи, чийто диаметър е малко повече от 10 метра, а планирания за строителство на ЕЮО (European Extremely Large Telescope, E-ELT) ще има огледало с диаметър 39 м.
Съобщението се появи малко преди общественото обсъждане на перспективите на астрономията и астрофизиката в Русия, което се състоя в министерството на образованието и науката на 24 март. Трябва да се отбележи, че в Русия се наблюдава подем на интереса към тази област на науката, където страната се намира не сред лидерите, в това число и в сферата на притежаване на необходимо високотехнологично оборудване. Най-големият телескоп на територията на Русия е 6-метровият оптичен телескоп в Кабардино-Балкария, построен през 70-те години на миналия век. Размерът на другите телескопи е до 2 метра. Впрочем, работата не е в диаметъра, колкото в това, че в страната има много малко места с добър астроклимат, и вече само поради това е затруднено развитието на астрономията, да не кажем невъзможно.
Един от изходите от тази ситуация се предлага вече няколко години – участие на Русия във вече съществуващи международни проекти, и преди всичко в ЕЮО. Бедата е в това, че встъпването в ЕЮО е скъпо и заплашва „да замрази” развитието на собствени руски наблюдателни средства.
Канарските острови са известни с добрия си астроклимат, но в дадения случай ключов фактор трябва да се смята времето. Дори при условия, че проектът ще се изгражда повече, или по-малко оперативно, може да се очаква, че телескопът-гигант няма да може да бъде построен за по-малко от 10 години.