Руски специалисти ще издирват черните кутии на самолета на „Еър Ейша“

Руски спасители, оборудвани със самолет-амфибия, ще издирват черните кутии на машината на „Еър Ейша“, която се разби на 28 декември на път за Сингапур, съобщи днес Татанг Курниади, който оглавява индонезийския комитет по сигурността в транспорта. Русия изпрати в Индонезия общо два самолета със 72-ма спасители, екипирани с високотехнологично оборудване, съобщава ТАСС, цитирани от Дневник.

Вчера операцията по издирване на останките на машината откри още нови четири големи обекта в района. Най-големият от тях е с дължина 18 метра и 5.4 метра широчина. Те са на дълбочина 30 метра.

Местоположението на два от обектите е установено от индонезийски кораб, оборудван с ехолокатор. На мястото са изпратени водолази.

По-рано вчера бяха намерени други два големи фрагмента от разбилата се машина. В същия район бе забелязано и петно от гориво. Операциите в района обаче са затруднени от лошото време.

Издирването на машината, изчезнала при полет за Сингапур на 28 декември с 162 души пътници и екипаж на борда, е съсредоточено основно на границата на Яванско и на Южнокитайско море. Телата на шест жертви вече са разпознати в индонезийския град Сурабая, откъдето излетя еърбъсът.

Всички разпознати досега са индонезийски граждани. В Сурабая са доставени останките на 30 жертви, каза той. Става дума за 17 мъже и 13 жени, каза Антон Кастилани, главен съдебно-медицински експерт в индонезийската полиция.

В момента експертите разполагат с образци от ДНК на 128 пътници и членове на екипажа. Не достигат проби от ДНК на още 34 души, уточни Ави Сетийоно, говорител на полицията в Източна Ява.