Руски спасители спасиха почти 400 души в Сърбия

Работещите в пострадалата от наводненията Сърбия руски спасители са евакуирали от наводнените райони около 400 души, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации на Русия.

76 руски спасители работят в района на град Обреновец, където нивото на водата достига 3 м. Те са отишли там по искане на сръбските власти.

Също така, от Москва за Сърбия се готвят да излетят 2 самолета „Ил-76“. Те ще докарат допълнителна група от спасители, специална техника и предмети от първа необходимост.

Сърбия и Босна и Херцеговина пострадаха от голямо наводнение, предизвикано от проливните дъждове. Помощ на страните оказаха България, Австрия, Германия, Словения, Хърватия, Чехия, Израел, Унгария, Македония, Черна гора, САЩ и Русия.
Властите в Сърбия обявиха на 15 май извънредно положение заради продължителните проливни дъждове, които предизвикаха наводнения в много райони на страната.“Това е най-голямото природно бедствие не само за последните 100 години. Такова нещо не се е случвало в сръбската история. За един ден падна повече дъжд, отколкото за четири месеца“, каза на пресконференция вчера премиерът Александър Вучич, който ръководи щаба за извънредни ситуации.

Излезлите от коритата си реки наводняват къщи и земеделски земи, разрушават пътища, предизвикват наводнения. Стихията отне живота на петима души, един човек е безследно изчезнал, евакуирани са близо 6 200 души. В една четвърт от училищата не се провеждат занятия. Транспортът в редица градове е нарушен. Ситуацията се усложнява от очакванията според метеорологичната прогноза за непреставащи дъждове до уикенда.

Правителството на Сърбия поиска помощ от Европейската комисия, Русия и Словения.