Руски сенатор: С атентата в Ница терористите искаха да покажат на света, че пред тях няма прегради

Първият зам.-председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията на РФ Франц Клинцевич счита, че терористите са избрали Франция за извършване на поредната си атака, за да покажат пред целия свят, че за тях не съществуват прегради, предаде ТАСС.

„Терористите направиха това, което не са могли да извършат по време на Европейското първенство по футбол“, заяви сенаторът.

Според него те са „избрали за обект на атаката си именно Франция, искайки по този начин да докажат на целия свят, че за тях не съществуват никакви прегради“. „Извършен е, колкото и ужасно да звучи, показателен терористичен акт“, каза той.

Зам.-председателят на комисията по отбрана и сигурност подчерта, че „сега не е времето да се изяснява защо спецслужбите не са успели да предотвратят“ тази трагедия.

„Светът, и най-вече Европа, навлязоха в нова реалност. На нас просто не ни остана, без преувеличение, нито минута за размисли. Нужно е реално, не на думи, обединение на усилията на спецслужбите, поне на европейските страни, включително и на Русия“, отбеляза той.

Клинцевич изрази увереност, че тези, които ще се противят на това, позовавайки се на някакви други заплахи, „следва да се считат за волни или неволни съучастници на терористите“. „Русия скърби заедно с Франция“, добави депутатът.

Най-малко 80 души загинаха, а стотици са ранени при нападение във френския курортен град Ница. Около 22.30 часа в четвъртък вечерта бял камион се е врязал в група хора, които се събрали на Английската крайбрежна алея, за да наблюдават фойерверките по случай Деня на Бастилията.