Руски сенатор: В днешния си вид Съветът Русия-НАТО не е много ефективен

Председателят на комисията по международни въпроси към Съвета на Федерацията на РФ Константин Косачов заяви, че Съветът Русия-НАТО в днешния си вид е малко ефективен, предаде РИА Новости.

„По-добре такъм механизъм, отколкото никакъв, няма съмнение в това. Но в днешния си вид, разбира се, той не е много ефективен. Съветът е създаден на други начала, а те умряха в момента на първото му заседание“, каза Косачов в интервю за в. „Известия“.

По думите му, Съветът е бил създаден на принципите на равенството: не 1+28, а 29 равни участници, където всяка страна има право на своя собствена позиция, която не е задължително да съвпада с тази на НАТО.

„Ако дори не като механизъм за приемане на решения, а поне като дискусионен клуб той би започнал да работи в такъв вид, ако Русия там разговаряше с националните държави: САЩ, Турция, Полша и Естония и с който и да било, може би, тогава би се появила перспектива за реален диалог“, счита Косачов.

Според него, сега това е равносилно на механизма на контактите между Русия от една страна и НАТО – от друга. „Това е обикновен механизъм за консултации, но не е съвет“, каза той.