Руски самолетоносач ще прекара 5 месеца край сирийския бряг

Руският самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ ще бъде изпратен на мисия в източната част на Средиземно море, а зоната му на действие ще бъде около бреговете на Сирия. Както стана ясно преди около седмица, огромният боен кораб в момента се подготвя за дългата си мисия. Очаква се тя да продължи 4-5 месеца. Към „Адмирал Кузнецов“ ще бъдат присъединени още голям кораб за борба с подводници, танкер, както и авариен влекач.

Тежкият самолетоносач, който е част от руския Северен флот, ще се отправи към сирийските брегове след около 3 седмици. Според източник на „Интерфакс“ отплаването му е планирано за периода 15-20 октомври. Корабът ще тръгне на мисия в пълно бойно снарежение. Не е ясно обаче колко самолета от специалната версия на МиГ-29 ще се включат в мисията, както и колко ще са пилотите. Причината е, че голяма част от изтребителите, както и летците, в момента се намират на новоизградения полигон за подготовка на този тип самолети в Краснодарския край.

В момента „Адмирал Кузнецов“ плава в Баренцево море в близост до остров Килдин, след като вчера напусна акваторията на 35-кораборемонтен завод. Там от 12 август самолетоносачът претърпя втория етап от сервизното си обслужване и възстановяване на техническата му готовност. Очаква се след няколко дни да се върне в Североморск, където да бъде зареден с гориво и запаси. Което се очаква да отнеме минимум 10 дни.