Руски политолог: Обама се опитва да докаже ефективността на своята политика

Русия се намира в изолация, благодарение на действията на Вашингтон, заяви американският президент Барак Обама в годишното си послание до Конгреса „За положението в страната”. Според него така САЩ „демонстрират силата на американската дипломация”. В тази връзка политологът ПАВЕЛ СВЯТЕНКОВ отговаря на въпроси на радио „КоммерсантЪ FM”.

– Сега всички спорят по повод оценката на Обама за Русия. Какво е вашето мнение?

– Според мен Обама се опитва да докаже ефективността на своята политика по отношение на Русия, опитва се да докаже, че САЩ запазват своето световно лидерство като държава номер 1  — тези интонации постоянно се промъкват в неговите изявления. В случая няма нещо учудващо — той се опитва да докаже, че под негово управление Съединените щати остават световен лидер, което означава, че и Обама остава световен лидер като президент на тази страна.

– Той казва, че икономиката на Русия е разпарчетосана, а страната — изолирана. Смятате ли, че тези думи са ориентирани към някаква аудитория, преди всичко вътрешна, или той разчита, че външната аудитория също ще реагира на тях?

– Смятам, че това е разчет преди всичко към вътрешната аудитория, но не бива да оставяме и външната настрана. Той, естествено, разбира, че го слушат и в Русия и по този начин се опитва да оказва въздействие и върху руското обществено мнение. Смятам обаче, че главният му адресат е американското обществено мнение и той иска пред него да демонстрира, че всичко е прекрасно, че неговата външна политика дава плодове.

– Как мислите, какво можем да очакваме от политиката на САЩ по отношение на Русия през тази година?

– Честно да ви кажа, засега не се вижда някаква промяна в курса на САЩ по отношение на Москва. Затова ми се струва, че по-скоро курсът, който Обама изпълнява по отношение на Русия във връзка с кризата в Украйна,ще се запази. Въпросът е дали ще има някаква нова политика към Русия и, ако я има, дали ще бъде свързана с администрацията, която трябва да влезе в Белия дом според резултатите от изборите догодина.

– Знаете, че ръководителят на Европейската дипломация Могерини заяви обратното — не е нужно да затваряме вратата за преговорите с Москва. Как това ще се отрази на отношенията Русия — САЩ, Евросъюза — САЩ?

– Досега САЩ оказваха натиск върху Евросъюза, за да останат санкциите. Неотдавна в съвместно заявление американският президент и британският премиер също се изказаха в полза на санкциите. Въпросът тук е: ще може ли Европейският съюз да демонстрира своята независимост от САЩ и да снеме поне частично санкциите. САЩ се опитват да оказват натиск и да демонстрират, че въпреки всички заявления Евросъюзът не е отделен център на сила, а е васал на Вашингтон. Докато американците успяват да демонстрират това, Европейският съюз ще бъде във фарватера на американските решения.

– Трябва ли да очакваме пореден пакет антируски санкции?

– Ако бъдат извършени някакви нови провокации, някакво ново изостряне на обстановката в Украйна, е напълно възможно да бъдат наложени нови санкции. Поне се опитват да заплашват с такъв сценарий.

Какво каза Обама

„През миналата година, когато САЩ се занимаваха с тежката работа за въвеждане на санкциите срещу Русия заедно с нашите съюзници, някои изказваха мнение, че действията на Москва са майсторска демонстрация на стратегия и сила.. Между другото, САЩ са силни и стоят в един строй заедно със съюзниците си, а Русия е изолирана и нейната икономика е в плачевно състояние.”

Как отговори Лавров

„Чуват се призиви Русия да бъде изолирана — това в частност заяви Барак Обама. Всички тези опити не дават резултат. Президентът на Русия Владимир Путин подчерта, че американците, поели по пътя на конфронтацията, съвсем безкритично оценяват своите стъпки. Вчерашното послание на американския президент показва, че в центъра на тяхната философия стои само едно — ние сме номер 1, а всички останали трябва да признаят това. Русия няма да допусне нова студена война”.