Руски политолог: Европа дълго гледаше Ердоган с „широко затворени очи“

Турция не спазва международното право, провеждайки репресии след опита за преврат в страната, заявяват в ЕС. Политологът Алексей Мухин отбелязва пред радио „Спутник“, че европейците започват да променят отношението си към турските власти.

Турция не спазва международното право, провеждайки репресии след опита за преврат в страната, а списъкът от хора, които бяха задържани, са били изготвени предварително, заяви комисарят на Европейския съюз за преговорите за разширяване и политика на съседство Йоханес Хан.

Комисарят поясни, че по-рано той и върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини са се надявали, че съдебните процеси в Турция, последвали след метежа, ще отговарят на нормите на международното право. „Това, което наблюдаваме, показва, че те не се спазват“, отбеляза Йоханес Хан.

По-рано външните министри на страните-членки на ЕС излязоха със съвместно изявление, като припомниха на Анкара, че тя е кандидат за членство в съюза. Министрите подчертаха, че са готови да продължат да работят единствено с демократична Турция, която следва Европейската конвенция за правата на човека, включително и протокола за мораториума върху смъртното наказание.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган допусна възможността за връщане на смъртното наказание, обяснявайки това с исканията на народа за максимално сурово наказание на пучистите.

Според генералния директор на руския Център за политическа информация Алексей Мухин, учудването на европейците по повод на формата на управление в Турция изглежда изкуствено.

„Тази ситуация ми напомня на името на филма „С широко отворени очи“. Европа не може да не е видяла, че Ердоган се движи към създаването на истинска тоталитарна държава в Турция и сега тази операция, според мен, е навлязла в заключителната си фаза. Европа много дълго се заиграваше с Турция: съмняваше се, но не намери в себе си сили да се откаже от тази малко противоестествена връзка. Смяташе се, че Турция все пак „ще се вразуми“, тъй като е демократична държава. Трябва да признаем, че Ердоган доста дълго се прикриваше. Но след като стана ясно, че с ИДИЛ не всичко е така гладко и чисто, с Русия е достигнат определен етап на разпад на отношенията, Европа „прогледна“. Но учудванията й, разбира се, са престорени, защото Турция отдавна демонстрираше определени признаци. Да се игнорира това е същото като да се игнорират обстрелите в Донбас от силите на украинската армия. Европа в този случай наистина е човек с широко затворени очи. Страхувам се, че когато си ги отворят, ще се учудят много от това в какво обкръжение живеят и как не са го забелязали по-рано“, каза Мухин.

Според него, след опита за преврат за турския лидер е станало по-лесно да се придвижва към набелязаната цел.

„Мисля, че Ердоган сега е навлязъл в определен коловоз, от който вече не може да излезе. Ако по-рано той е хранел илюзията за подкрепа от западните страни, то сега тя вече не съществува. Този коловоз го води към създаването на тоталитарна държава с максимално разширена личната власт“, счита политологът.