Руски мултимилионер иска човечеството да живее вечно

Руският милиардер Дмитрий Ицков събра на конференция в Ню Йорк най-изявените учени, за да победи смъртта. Идеята на руснака е човешкия мозък да живее след като бъде поставен в изкуствено тяло (робот). На конференцията в Ню Йорк, Ицков и поканените гости обсъдиха въпросите на безсмъртието на човешкия мозък през призмата на новите технологии.

Ицков представи график, според който ще се развива уникалния проект GF2045. Милиардерът заяви, че първият етап от проекта трябва да приключи не по-късно от 2020 година, а последният етап през 2045 година. „Живеем във време, когато технологиите могат да повлияят на човешката еволюция. Искам да формирам бъдещето още сега, да поставя тези въпроси на обществено обсъждане, но да избегна всякакви сценарии, които могат да навредят на човечеството“, – каза Ицков на конференцията.

Целта на проекта на Ицков е човешкото тяло да бъде заменено с небиологично тяло така нареченият „аватар“, в което ще се имплантира човешкият мозък след смъртта на биологичното тяло. Графикът за реализиране на проекта е следният:

► До 2020 г. да се появят роботи, управлявани със силата на мисълта.
► До 2025 г. да има възможност да се премести мозъкът в изкуствено хранилище, като се запазят жизнените му функции, като в анимационния филм «Футурама».
► До 2035 г. цялата информация от мозъка да се пренесе на компютърен носител, така че роботите да не носят със себе си съдържанието на черепната кутия.
► През 2045 г. да се постигне технологична нирвана, когато виртуализираният разум ще контролира холографско тяло.

Руски мултимилионер иска човечеството да живее вечно1

Сред поканените на конференцията присъства и известният японски учен и специалист по роботика – Хироши Ишигуро.

Той демонстрира последното си изобретение – робот с човешки ръст, който трудно може да бъде различен от истинския човек на разстояние от 10 метра. Хуманоидът на Ишигуро порази аудиторията с невероятната си прилика с човек. Той е с коса, очи, устни; мърда ръце, кима с глава, мига и говори с гласа на създателя си. Този робот ще се използва в замислените планове на Дмитрий Ицков, човекът да стане безсмъртен до 2045 г. Разглеждайки идеята на Ицков, неминуемо възникват въпроси: Наистина ли човечеството има нужда от безсмъртие и ако е така, това ли е най-добрият начин да го постигнем? Не се ли лишаваме от някаква много важна човешка част, когато напускаме телата си? Ако изпращаме робот на работа в службата ни, дали ще си получим заплатата? Как се отнасят към идеята свещениците? Както е известно, подобни неща противоречат на религията – хората нямат право да се месят в делата на Бог, а който го прави – извършва грях. Няма ли да се окаже пагубна за човечеството идеята на милиардера? Руският предприемач обяснява мотивите си с това, че ако разгледаме подробно света днес, ще забележим колко е изстрадал и изкривен е той. Желанието на Ицков е да го направи по-приятно място за живеене за всички.

Единствената му цел е да облекчи живота на хората и да го направи по-радостен: “Погледнете“ – казал той, отваряйки своя лаптоп, на който автоматично стартира слайд-шоу със сърцераздирателна статистика: почти 1 милиард хора страдат от глад, 49 страни в момента са въвлечени във военен конфликт, 10% от хората в света са хора с увреждания и др. “Така изглежда светът днес. Такъв сме го направили ние – с мислите си, с агресията си, със съмненията си, алчността и егоизма. Голяма част от света страда. Това което правим ние хората, не прилича на поведението на разумни същества, а обратното. Ние реално убиваме планетата ни и себе си!“ 32-годишният Дмитрий Ицков, който натрупал огромното си състояние в руския интернет бизнес с медии, заяви, че хората са способни на много по-големи постижения от досегашните, като роботът на Ишигуро например.

Руски мултимилионер иска човечеството да живее вечно0

Намерението на младия милиардер е да създаде движение, в което да участват учени, институции, хора, неправителствени организации от най-различни страни, а също и ООН, за да се работи за общото благо със съвместни усилия. “Не бива да бъдем само странични наблюдатели на прекрасните иновации. Живеем във време, когато технологиите  могат  да повлияят на развитието на човечеството. Искам да сформираме бъдещето си, да го обсъждаме открито в обществото и по този начин да избегнем сценарий, който може да навреди на човечеството. Да обединим силите си и възможностите в една положителна кауза за човечеството“, заяви на конференцията Ицков. Милиардерът е готов да инвестира част от състоянието си в този проект, а целта му не е да стане още по-богат през 2045 година. Той сподели, че всеки ден се опитва да се бори с егоизма си, в резултат на което младият мъж вече е похарчил близо 3 милиона за уникалния проект. Ицков е повече от сигурен, че именно “аватарите“ ще сложат край на глада, защото изкуственото тяло не се нуждае от храна, а също ще допринесат за една мирна и духовна ера, когато хората няма да се притесняват за дребни неприятности.

Дмитрий Ицков е убеден, че е напълно възможно, хората да създадат изкуствени тела, максимално близки до човешките, които също ще могат да изпитват радост от живота, като хората.