Руски милиардер връща на учен купена на търг Нобелова награда

Медалът е първата Нобелова награда, която се предлага за продажба на търг от жив лауреат.

Най-богатият мъж в Русия разкри, че е купил Нобелова награда на американският учен Джеймс Уотсън и възнамерява да му я върне, съобщи Би Би Си.

Металургичният и телекомуникационен магнат Алишер Усманов заяви, че г-н Уотсън „заслужава“ златния си медала, както и че е „наскърбен“, задето ученият е бил принуден да го продаде.

Наградата, която е била връчена на Уотсън през 1962 г. за откриването на структурата на ДНК, беше продадена за 4,8 милиона долара на търг.

Медалът е първата Нобелова награда, която се предлага за продажба на търг от жив лауреат. В изявление  Усманов отбелязва, че той е бил анонимният телефонен участник в търга, който е купил медала на търга на „Кристис“ миналата седмица.

Усманов съобщи в комюнике, че той е бил анонимният купувач на медала на търга на аукционна къща Кристис миналата седмица.  „Според мен положение, при което изключителен учен трябва да продаде медал, признаващ постиженията му, е неприемливо.  Джеймс Уотсън е един от най-великите биолози в историята на човечеството и наградата му за откриването на структурата на ДНК му принадлежи“, допълни той.

86-годишният Уотсън получава наградата по физиология и медицина през 1962 година съвместно с Морис Уилкинс и Франсис Крик.

След продажбата на златния си медал Уотсън заяви, че планира да дари част от парите за благотворителност и за подкрепа на научните изследвания.

В скорошно интервю за „Файненшъл таймс“ ученият каза, че е бил накаран да се чувства като „персона нон грата“ след интервю за „Съндей таймс“ преди седем години, в което той свързва надпреварата с интелигентността.