Руски медии: BMW ще прави завод в Русия

BMW планира да построи завод за сглобяване на автомобили с пълен цикъл в Русия. Това разкри пред в. „Ведомости“ източник, запознат с мениджмънта на германския концерн.

Разглежда се основно вариантът производството да бъде поместено в Калининградска област, където работи Специална икономическа зона (СИЗ). Компаниите там получават бюджетни субсидии, съпоставими с разходите за мита при вноса на комплектовките.

Най-вероятно капацитетът на производството ще съответства на продажбите на BMW в Русия, твърди източникът.

Старши вице-президентът на BMW Хендрик фон Кюнхайм твърди, че компанията планира да повиши нивото на локализация на продукцията си. „В Русия има няколко технологични зони, където се произвеждат автомобили, включително Московска, Калужска, Петербургска, Калининградска област“, заяви той. По думите му концернът е анализирал всички тези места и е в стадий на вземане на решение – процес, който ще отнеме няколко седмици или месеца.

Инвестицията на BMW може да достигне няколкостотин милиона евро, твърди източникът на „Ведомости“.

От 1999 г. BMW развива производство в халетата на калининградския Автотор, където се сглобяват BMW серии 3, 5 и 8, както и кросоувърите X1, X3, X5 и X6. Капацитетът на производството е около 40 000 автомобила годишно.

Източник: Russia Beyond / Епицентър