Руски космонавти ще стъпят на Луната до 2030 г.

Русия планира да извърши пилотирано кацане на Луната до 2030 г., заяви президентът на РКК „Енергия“ Владимир Солнцев в рамките на 66-ия международен конгрес по астронавтика в Ерусалим, предаде ТАСС.

„За Русия приоритетно направление на пилотираните програми са изследванията на Луната. В Русия се разработва перспективен транспортен кораб от ново поколение, скоро ще започне разработването на други елементи от лунната програма. Пилотирана експедиция до лунната повърхност е планирана за 2030 г.“, пояснява Солнцев в съобщение на пресслужбата на корпорацията.

При това има смисъл да се обединят усилията с водещите космически държави, се отбелязва в съобщението. „Направен е изводът, че е целесъобразно да бъде създадена международна окололунна платформа, която ще е от полза за осъществяване на лунната програма, а също при изследванията на астероиди и Марс“, отбеляза президентът на корпорацията.

От 2009 г. РКК „Енергия“ разработва нов пилотиран кораб, чието предназначение включва полети до Луната. Смята се, че той ще замени корабите от серията „Союз“ и ще може да изведе до шестима души на ниска околоземна орбита или с него до Луната да пътуват до четирима души. Първоначално се предвиждаше, че първият безпилотен старт ще се състои през 2015 г., а пилотираният – през 2018 г. Впоследствие сроковете бяха отложени съответно за 2021 г. и 2023 г.

„Съвременното ниво на технологиите не позволява да бъде осъществен пилотиран полет отвъд Марс – допълни Солнцев. – Марс сега е достижима цел за пилотираната космонавтика. При нивото на технологиите, което може да бъде достигнато в обозримо бъдеще, пилотираните полети отвъд Марс обаче са проблематични.“