Руски кораб избегна сблъсък с турски траулер в Егейско море

Екипажът на руския стражеви кораб „Сметливий“ в неделя е предотвратил сблъсък с турски риболовен кораб в северната част на Егейско море, съобщиха от управлението на пресслужбата и информацията към руското министерство на отбраната, предаде РИА Новости.

„На 13 декември 2015 г. екипажът на руския стражеви кораб „Сметливий“, намиращ се на 22 километра от гръцкия остров Лемнос в северната част на Егейско море, е предотвратил сблъсък с турски траулер“, се казва в съобщението.

Във връзка с инцидента от зам.-министъра на отбраната на РФ Анатолий Антонов в министерството е извикан военното аташе при посолството на Турция в Русия.

Както се съобщава, сутринта в неделя вахтената служба на кораба е открила на разстояние около 1 километър турски плавателен съд, приближаващ се към него. Въпреки многобройните опити на руския екипаж, турският риболовен кораб не се е свързал с него по радиото и не е отговарял на визуалните сигнали и на сигналните ракети.

При приближаването на разстояние от около 600 метра към турския кораб от руска страна, с цел недопускане на сблъсък между плавателните съдове, е било използвано огнестрелно оръжие.

Според руското министерство на отбраната веднага след това турският кораб рязко сменя курса си и отново без да влиза в контакт с руския екипаж, продължава нататък.