Руски кораби прогониха подводница-шпионин на НАТО

Подводници на НАТО шпионират подхода на руската корабна авионосна ударна група в Средиземно море. Руските кораби редовно ги откриват на своя път. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков.

Той разказа, че опитите на надводните кораби, подводници и авиация на ВМС на НАТо да се приближат до корабната група на ВМФ на Русия се следят в режим на реално време. Например, днес сутринта издирвателно-ударната група в състав на големите кораби за борба с подводници „Североморск“ и „Вицеадмирал Кулаков“ е открила холандска подводница, която опасно е маневрирала близо до руските съдове. Това е могло да доведе до тежки навигационни последствия, затова руските кораби са я принудили да напусне района на преминаването на авионосната група, съобщава НТВ.

„Въпреки опитите за маневриране на подводницата, с нея бе установен устойчив хидроакустичен контакт. Корабите я следиха над час и я принудиха да напусне района на корабната авионосна група“, каза Конашенков.

Отбелязва се, че подводницата на ВМС на Холандия е била открита на дистанция от 20 километра в източната част на Средиземно море. По-рано в началото на ноември корабната група на ВМФ на Русия регистрира подводницата „Вирджиния“, която също се опита да следи руските съдове.

Трябва да се отбележи, че по време на движение по утвърдения маршрут авионосната група на ВМФ на Русия осъществява всичките видове отбрана – против подводници, въздушна, против кораби и против диверсии.