Руски кораби в Ламанша се готвят за учения

Руски кораби, навлезли в Ламанша, се готвят за учения по противовъздушна отбрана и борба с вражески подводници в северната част на Атлантическия океан. Това съобщи представителят на пресслужбата на Северния флот капитан Вадим Серга.

„В Ламанша ние нищо не провеждаме. Корабите сега пристъпиха към преминаване на пролива, а ученията ще бъдат проведени по-късно в северните райони на Атлантическия океан“, съобщи Серга, като добави, че предстоящите учения по никакъв начин не са свързани с мащабните учения на НАТО в северната част на Шотландия. „Това по абсолютно никакъв начин не е свързано. Винаги, когато имаме група от кораби, ние се стараем попътно да отработим мероприятия от бойната подготовка, това е всичко, това е нормална практика“, заяви представителят на Северния флот.

В съобщенията на пресслужбата на флота се казва, че „в акваторията на Северния Атлантически океан отряд от кораби на Северния флот предстои да изпълнят комплекс от учебни-боеви упражнения по противовъздушна отбрана и борба с вражески подводници“.  „В най-близко време БПК (голям противоподводен кораб) и плавателните съдове за сигурност, влизащи в състава на отряда, ще извършат преход през проливната зона в Северно море, а след това в районите на Североизточен Атлантически океан“, се отбелязва още в съобщението. Сега отрядът от кораби предстои да отработи съвместни действия по прехвърляне на течни и твърди товари в движение съвместно с танкера „Дубна“ и оказване на помощ в условия на авария на кораб.

БПК „Североморск“ е напуснал главната база на Северния флот в гр. Североморск на 20 ноември 2014 г. Оттогава моряците са изминали над 18 300 мили, преодолявайки част от разстоянието в условията на бури.