Руски и български творци отново се срещат край Камчия

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ е домакин на пролетната сесия на международната литературна асамблея „Слово и дело“, която събира в комплекса поети, писатели и музиканти от Русия и България, пише в. „Дума“. В програмата на срещата са включени литературни и преводачески ателиета, вдъхновяващи посещения и срещи.

Проведе се среща със Сдружението на писателите във Варна и поетична вечер, посветена на буквите и на 1190-годишнината от рождението на създателя на славянската писменост Св. Кирил Философ. С посещение във Велико Търново и Великотърновския университет „Св. св Кирил и Методий“ бе почетена 645-ата година от създаването на Великотърновската книжовна школа.

Генералното консулство на Руската федерация във Варна посрещна именитите поети и писатели на литературна вечер на 1 юни.

В „Камчия“ пристигнаха едни от най-изявените имена на Московската градска организация на Съюза на писателите на Русия, сред които известната поетеса Татяна Аксьонова, акад. Фьодор Туренко, доц. Тамара Потьомкина, к.ф.н. Владимир Новиков, Наталия Важенкова, Марина Зайцева, проф. Владимир Малаховски, музикантите Валентин Зубов, Любов и Сергей Логачови, а също и Татяна Чеглова, Любов Тяпичева, Ирина Глинска, Стефан Стефанов, Сергей Мартинов, Полина Рожнова, Надежда Бек-Назарова, Анна Гусева, Людмила Красилникова и др. Групата се води от Олга Бояринова.

Асамблеята е организирана от Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и Московската градска организация на Съюза на руските писатели. Основен домакин на събитието е Славянският център в „Камчия“.