Руски завод създаде холографски прицел за автомати

Намиращия се във Валдай оптикомеханичен завод „Юпитер“, който произвежда прицели за нуждите на Министерството на отбраната на Русия, разработва ново поколение холографски прицели. В тяхната конструкция е предвидена възможност за промяна изображението на холографския прицелен маркер, съобщи в петък генералният директор на „Юпитер“ Николай Климкин, предаде РИА Новости, цитирана от fbr.bg.

„В процеса на създаване на холографския прицел „Валдай ПГ-210“ заводът разработи технология за серийно производство на релефно-фазови холограмни и дифракционни елементи. Въз основа на разработените конструктивни и технологични решения се планира да се създаде цяла поредица от холографски прицели с уникални свойства“, казва Климкин.

По думите му „вече се разработват варианти на холографски прицели без аналог, в чиято конструкция е предвидена възможността за промяна на изображението в прицелната марка“.

След приключване на изпитанията заводът смята за предложи новите прицели на „различни силови структури на Русия“.

На изложението „Международен ден на иновациите в Министерството на отбраната на Русия“, което се проведе на 5 и 6-ти октомври в Кубинка, „Юпитер“ за първи път представи холографския си прицел „Валдай ПГ-210“.

„Конструктивно холографският прицел е с размерите на предишния ни оптичен климаторен призматичен прицел, който премина държавните изпитания и бе проверен в тежки условия на военна експлоатация“, посочва Климкин.

Той добавя, че новият прицел е оборудван с най-добрата техника: „малко тегло и габарити, удобни контроли, един въртящ се превключвател както за дневен, така и за нощен режим, надеждно закрепване, широко полезрение, висока прозрачност на визьора (над 80%), прост и надежден механизъм“.

Холографски сформираният прицелен маркер се проектира на целта и изглежда като „висящ“ във въздуха.

По думите на Климкин новият прицел позволява „комфортно наблюдение и с двете очи, осигурява пълен контрол върху околното пространство и ясно наблюдаване на маркера на фона на целта“. Благодарение на това „се увеличава скоростта на точната стрелба, особено по движещи се и появяващи се за кратко цели“.

Освен това „Валдай ПГ-210“ не излъчва лъчи и направлението на целта не се определя с открита оптика, тоест е „невидимо“ за противника. Прицелът е предназначен преди всичко за автомати тип АК, но ще може да се поставя и на цивилно оръжие като например ловни пушки.

От 2006 г. заводът „Юпитер“ е един от водещите разработчици и серийни производители на системи за нощно виждане и прицелни комплекси за индивидуално стрелково оръжие.