Руски експерт: България става цел заради обектите на НАТО

Разполагането на каквато и да било инфраструктура на НАТО в България принуждава Русия да използва тези места като цел на възможен удар в случай на предполагаем сблъсък. Това твърди пред „Правда“ руският експерт по Владимир Евсеев – директор на Центъра за военнополитически изследвания.

„Смятам, че българското ръководство трябва да преразгледа тази политика, защото е съвсем очевидно, че сигурността на България няма да се укрепи, а ще отслабне. И тук не бих се обнадеждавал от изявлението на САЩ. Достатъчно е България да види примера на Грузия, когато през август 2008 г., въпреки многократните обещания, никой не й оказа реална помощ“, убеден е Евсеев.

Според него т. нар. елит на България в момента е изцяло проамерикански настроен.

„Управляващият елит на България е отгледан от САЩ. Той води изцяло американска външна политика. И тук е съвсем ясно защо България се съгласи с всичко, които й предложиха. Не разбирам какво може да получи България в замяна. Предполагам, че Турция се държи доста по-умно. (Тя отказа на нейна територия да бъде разположен команден център на НАТО – б.р.). България иска да следва примера на Полша. Но този път е грешен най-малкото за това, че поне три самолета с ковчези с полски граждани вече се върнаха в Полша от Украйна, където полските военнослужещи воюваха на страната на Киев. Мисля, че българското ръководство би трябвало да отчете това“, допълва експертът.

Той смята, че отговорът на Русия на повишената активност на НАТО в Черно море е увеличаването на военния й потенциал в Крим. Това било напълно достатъчно за гарантирането на сигурността й.

Източник: http://pan.bg/