Руски експерти: След пуча Турция я очаква „затягане на гайките“, но отношенията с Русия могат да се укрепят

Неуспешният опит за държавен преврат в Турция ще доведе до значително укрепване на позициите на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, до нова вълна на репресии сред военните и съдиите и същевременно ще усложни отношенията със САЩ, което от своя страна може да даде тласък за заздравяването на връзките между Анкара и Москва. Такова мнение изразиха анкетираните от ТАСС експерти, анализирайки причините и последиците от неуспешния пуч в Турция.

„Превратът е бил организиран от офицери от средното звено, а не от висшето, както по-рано. Очевидно е, че той е организиран зле. Те са надценили възможностите си и лостовете на управление, както и броят на тези, които са застанали на страната им. Те не успяха да арестуват ръководството на страната, както се случваше по-рано. Затова и превратът се провали“, счита туркологът, директор на Центъра за изтоковедни изследвания, международни отношения и публична дипломация Владимир Аватков.

Освен това, напълно очевидно е, че в редиците на армията са се озовали достатъчно голям брой привърженици на Ердоган, които са потушили  метежа. „Превратът не бе успешен, тъй като в армията, подела бунта, не е имало единство“, отбелязва на свой ред, изтоковедът, старши преподавател в департамента за политически науки във Висшата икономическа школа Леонид Исаев.

В същото време и двамата експерти са на едно мнение, че доста голям брой играчи, както вътрешни, така и външни биха могли да имат интерес от случилото се. „Военните преврати са нормални за Турция. Те се провеждат винаги с две цели: първото – за отстраняване на ислямистите от власт, а второто – да укрепят лоялността по отношение на САЩ“, каза Аватков. Според него и двата фактора биха могли да станат причина за опита да държавен преврат заради политиката на Ердоган, както и заради недоволството на Вашингтон от поведението на турския лидер.

„Ердоган консерватизира страната и много хора бяха недоволни от политиката му. В същото време САЩ също са недоволни от Ердоган и гледат, доколко е здрава властта му, опитвайки по различен начин с различни политически субекти, и затова тук се проследява, ако не пряката ръка на САЩ, то ръката на един от противниците на Ердоган – Фетхулах Гюлен“, отбеляза Аватков.

И двамата експерти не изключват, че превратът може да е бил организиран от спецслужбите на Ердоган, за да укрепят позициите на президента в страната.

„Това би могло да бъде акция, планирана от турците преди Висшия военен съвет, на който се очакват важни кадрови решения. Този неуспешен преврат ще позволи да се проведат всички кадрови промени в армията, както и да бъдат поставени техни хора“, счита Исаев.

Аватков също не изключва този вариант. „Дали би могло самото ръководство на Турция да го направи, за да укрепи властта си? Ясно е, че сега Ердоган ще укрепи властта си след случилото се. И този вариант е възможен“, поясни той.

След неуспешния пуч турският президент без съмнение ще укрепи авторитета си и ще проведе редица кадрови чистки. Не е изключено и на този фон да успее да извърши промяна в конституцията на страната и да превърне Турция в президентска република. „Ако въпросът за президентската република бъде решаван сега, то той би бил решен много бързо и то по начина, по който иска Ердоган“, счита Аваков.

„След пуча Ердоган получава доста широки възможности. Първо – карт бланш за чистка в армията от всички негови противници, които сега са разкрити от средното звено“, каза експертът.

„Второ, за Турция се появява възможност да каже, че един от участниците в метежа е виновен за инцидента с руския военен самолет. По-рано това заяви кметът на Анкара. Освен това, според него, този човек е свързан с Гюлен“, поясни той.

Турция я очакват голям брой реакционни мерки. „Обикновено след подобни преврати следва изобилие от реакционни мерки“, каза на свой ред Исаев. „След неудачния преврат ще последва доста голям брой инициативи и решения, свързани с ограничаване на правата и свободите в Турция“, подчерта експертът.

Тази позиция споделя и Аватков, според когото, страната я очаква ново „затягане на гайките“. „Дали трябва да очакваме „затягане на гайките“? Да, трябва. Цялото население на Турция ще изказва нещо против. Дори цялата опозиция сега подкрепи управляващата партия и лично Ердоган“, поясни той.

И двамата експерти са на едно мнение, че нови преврати скоро не се очакват. „Преди това военните са провеждали преврати и са сваляли ръководителя на страната. А тук това не се случи. Затова сред светската и градската част от населението възниква страх и те няма да изразяват недоволството си“, предполага Аватков. „Светските опоненти на Ердоган сега ще се покрият и ще отслабнат. На практика е невъзможно да се осъществи реален преврат, ако не кажем дори невъзможно. Интелигенцията с пушки ръце няма да излезе по улиците“, отбелязва експертът.

Позицията на Турция на външнополитическата арена също ще се промени след опита за преврат. Не е изключено Анкара да предпочете да се отдалечи от САЩ, което може да се отрази положително на започналото нормализиране на отношенията й с Русия. По думите на Аватков, случващото се в последните месеци подобряване на отношенията със съседите – Израел, Египет и Русия се възприема болезнено на Запад.

„Възможно е и Ердоган дори да не хитрува, говорейки, че хора на Гюлен са участвали в свалянето на руския самолет. САЩ и Гюлен не бяха много заинтересовани от нормализирането на отношенията между Русия и Турция“, каза Аваков. По думите му, „ако това наистина е така, то става ясно, какво и защо се случи напоследък“.

Експертът отбелязва, че предвид днешната риторика в страната, сближаването на Анкара и Москва на фона на отдалечаването от САЩ е напълно възможно. „Ако това е така, то руско-турските отношения имат големи перспективи, особено в контекста на изказванията на премиера Йълдъръм за това, че страната, прикриваща Гюлен, тоест САЩ, не е приятел на Турция“, поясни той.