Руски „десант“ вдигна летвата на конкурса „Емил Камиларов“

Мощен руски „десант“ вдигна неочаквано високо летвата на конкурса за цигулари „Емил  Камиларов“, който се провежда в Централния военен клуб в столицата, пише в. „Дума“.

Проф. Ася Кушнер от Московската консерватория, заслужила артистка на Руската федерация, доведе трима виртуозни цигулари – нейни възпитаници.

Рустам Салейманов, носител на първи награди от няколко международни конкурса, завършва аспирантурата си в Московската консерватория. Рустам е зрял музикант, спокоен на подиума, с огромен репертоар. Чаровната Арина Зелелина учи в музикалния колеж „Шапин“, носителка е на първа награда от конкурса „Бетовен“ в Сан Пьолтен. Класирала се е на второ място на Делфийските игри в Москва (състезание по различните изкуства, което събира многобройни участници от целия свят). Догодина Арина трябва да постъпи в Московската консерватория, за да продължи образованието си. Най-младият руски участник в конкурса „Камиларов“ е Сава Зверев, едва навършил 17 години, ученик в Централната музикална школа при Московската консерватория. Предстои му да завърши ХІ клас и да постъпи в авторитетния вуз. Сава също е успял да натрупа лауреатски звания и опит на концертния подиум. И тримата свирят в съпровод на талантливата пианистка Татяна Бочкарьова, която „диша“ с цигуларите.

Известната по целия свят цигулкова педагожка проф. Кушнер обяснява, че музикалните фондове „Владимир Спиваков“, „Нови имена“ и др. подкрепят материално младите, плащат турнета в чужбина, осигуряват концерти и подходящи музикални инструменти. „Времето е кризисно за всички, но на младите таланти трябва да се помага, защото те са визитната картичка на страната ни“, казва проф. Кушнер.
Наградите на конкурса „Камиларов“ ще бъдат обявени на 31 октомври.