Руски десантчици се приземиха в Арктика

Руски и белоруски десантчици-парашутисти за първи път в историята се приземиха направо върху плаващ къс лед в Арктика. Екипът от сто души бе посрещнат от северната полярна област със студ и пълно отсъствие на визуални ориентири. Парашутистите трябвало да скачат почти на сляпо, съобщава телевизия „Звезда“.

Извън борда на самолета температурата достига до минус 60. Впрочем, на леда, където се приземили десантчиците, не е било много по-топло. Цялото им снаряжение, а то е около 50 кг, се състои от оръжие, предмети от първа необходимост и топли дрехи.

Най-голямата сложност на такъв вид скокове е това, че на мястото на приземяването няма визуални ориентири. Това, което от високо изглежда като парче лед може да се окаже петметрова дълбочина.

Стъпили вече на леда, десантчиците предстои да построят базов лагер с всичко необходимо, система за огрев и осветление.

Според сценария на ученията десантчиците спасяват полярни изследователи от научната станция. По време на километровия си преход руските и белоруските военни ще използват моторни шейни и кучешки впрягове за транспортиране на пострадалите. В качеството на наблюдатели на ученията ще бъдат представители на армиите на други страни от ОДКС.

Ученията ще се проведат в рамките на създаването на подразделения за незабавно реагиране.

По време на тренировките десантчиците ще извършат над 500 скока с използването на парашутните системи със специално предназначение „Арбалет“ и ще отработят около 50 часа занятия на обекти от въздушно-десантния комплекс в условията на аномален студ.