Руски депутат: Русия е готова да отговори на всяка провокация в Черно море

Председателят на комисията по отбрана в Държавната дума на Русия и бивш главнокомандващ на Черноморския флот на РФ адмирал Владимир Комоедов заяви, че не счита за необходимо да се реагира на всеки демонстрационен акт, който се извършва в близост до руските граници, но предупреди за готовността на Въоръжените сили на РФ да отговорят на всяка провокация в Черно море. Така той коментира началото на военните учения Sea Breeze – 2016 с участието на кораби на САЩ и други страни в Черно море, предаде ТАСС.

„Те отдавна вървят по този антируски път. Те провеждат тези учения от 1997 г. насам“, отбеляза депутатът. Той припомни, че Черно море е „зона на отговорност на Черноморския флот на Русия“ и всички учения, които се провеждат в близост до границите на РФ без участието й, „трябва да се разглеждат като потенциална заплаха“.

„По повод на нашите ответни мерки – аз не смятам, че ние задължително трябва да предприемем нещо в отговор на всеки демонстрационен акт, който се извършва в близост до границите ни. Не се съмнявайте, Въоръжените сили на Русия извършват подробен мониторинг на ситуацията в региона и са готови да реагират незабавно на всяка провокация с всички налични средства“, подчерта Комоедов.

В понеделник в северозападната част на Черно море, Одеска и Николаевска области в Украйна започнаха военните учения Sea Breeze – 2016 с участието на кораби от САЩ и други страни. Както съобщиха от пресслужбата на командването на ВМС на Украйна, тази година ученията значително разширяват географията на местата и районите на своето провеждане. Общо в маневрите са задействани над 25 кораба, катера и поддържащи кораби от Украйна, САЩ, Турция и Румъния.