Руски депутат предложи щаб-квартирата на ООН да се премести в Швейцария

Членът на комитета на Държавната Дума на РФ по отбраната Игор Зотов се обърна към генералния секретар на ООН Пан Ки-мун с предложение щаб-квартирата на организацията да се премести от САЩ в неутрална страна, пише РИА Новости, позовавайки се на „Известия“.

По негово мнение, ООН трябва да укрепи ролята си на върховен арбитър на международната арена, а не да става инструмент за влияние в ръцете на САЩ. Според Зотов, щаб-квартирата на организацията трябва да бъде преместена в държава с подчертан неутралитет, каквато е Швейцария.

„Ползата от обществената дискусия около инициативата по преместването на щаб-квартирата е очевидна: това ще позволи на държавите да погледнат по друг начин на мястото на ООН в съвременния свят и за пореден път ще актуализира въпроса за фундаменталните реформи на организацията и адаптирането й към текущите реалии“, заяви Зотов.

Той отбеляза, че в момента реда на издаване на визи позволява на Вашингтон „избирателно“ да допуска делегати на работните срещи на Генералната асамблея.

Зотов даде за пример наскорошния инцидент с председателя на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко, която получи виза за САЩ с ограничения.

Припомняме, че Матвиенко, която влиза в черния списък на САЩ, трябваше да пристигне с руската делегация в Ню Йорк за участие в сесията на Междупарламентарния съюз, която ще се проведе от 31 август до 2 септември. Американските власти обаче, издадоха на политика виза за три дни (от 29 до 31 август), която не ѝ позволява да излиза на повече от 25 км разстояние от центъра на Манхатън, където се намира щаб-квартирата на ООН. В резултат на това руските депутати се отказаха от пътуването.

„Ръководството на САЩ няма право да приема решение за ограничаване на присъствието на официални лица на площадките на ООН. Това трябва да бъде оценено като намеса в делата на ООН, което противоречи на Устава на организацията“, каза още Зотов.