Руски вестник: САЩ изпрати в България танкове, за да я брани от Русия

Америка изпрати в България танкове и артилерия, за да я брани от Русия, пише в заглавие руският електронен вестник „Провед“.

Руски издания коментират съобщения на западни медии, че 160-те морски пехотинци на САЩ, пребиваващи в България, ще получат пристигнали през уикенда четири танка „Ейбрамс“, три артилерийски оръдия и шест бронирани коли като част от усилията на НАТО да разсее опасенията в Източна Европа от руската враждебност.

Генерал Норман Кулинг, командващ американската морска пехота в Европа и Африка, посочи, че бойната техника е изпратена в България временно, за година и половина. САЩ целят според него „да успокоят съюзниците си, разтревожени от действията на Русия в Украйна“, пише „Провед“.

Дискомфорт са предизвикали и други действия на Русия – според британското военно издание „Милитари таймс“, руски военни самолети започват да прелитат само на 65 километра от границите на САЩ. Самолети от руските ВВС не са ги доближавали толкова, откакто свърши студената война, добавя „Провед“.

Морските пехотинци на САЩ ще тренират тактики за борба с танкове и други бойни умения на полигон „Ново село“ заедно с представители на други членки на НАТО и партньори на алианса, пише „Взгляд“, като се позовава на вашингтонския в. „Хил“.

Транспортирането на танковете, артилерията и разузнавателните коли през Европа по жп линиите цели да демонстрира, че съюзниците на САЩ могат да придвижват из региона тежка техника, за да подкрепят операции при кризи, цитира изданието изявление на корпуса морски пехотинци на САЩ.

Руското министерство на отбраната заяви, че при поява на американска бойна техника в балтийски и източноевропейски страни ще даде адекватен отговор, напомня „Взгляд“.

Министерството сигнализира за всеки случай, че ще отговори със „засилване на войсковата групировка по целия периметър на руската западна граница, включително с нови формирования на танкови, артилерийски и авиационни части“, уточнява „Аргументи и факти“.

Приемането на България в НАТО е част от усилията на блока да си осигури „нови съюзници и нови бази“, а „България, от своя страна, е принудена да прави онова, което й поднесе Западът“, твърди Константин Соколов, експерт по геополитика, пред руския електронен вестник „Икономиката днес“.

Днес „икономическата ситуация в тази страна е много тежка и ако Западът затвори кранчето на последните икономически маркучи, България просто ще рухне“, заявява руският коментатор.

Според „Милитари таймс“, ротацията на американските военни в България е в рамките на Инициативата за гарантиране на сигурността в Източна Европа, отбелязва „Комсомолская правда“ наред с други вестници. „По-просто казано, техниката се предвижда да възпира Руската федерация“, коментира „Росийская газета“.

В понеделник Владимир Путин „разказа, че изобщо не го интересува членството на България в НАТО, нито го вълнува наличието на военна техника на нейна територия. Президентът на Руската федерация смята, че това не е пречка за приятелство и плодотворно сътрудничество“, напомня московският официоз.

Източник: Дарикнюз