Руски вестник: Путин и Тръмп с различни очаквания от предстоящата среща

Желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп за ползотворна среща с руския лидер Владимир Путин при спазване на дипломатическия протокол се сблъсква с неразбиране в администрацията на американския държавен глава, пише „Ведомости“.

Вестникът, цитиран от Би Би Си, коментира изгледите за формата на очакваната среща между Тръмп и Путин на форума на Г-20 през юли в Хамбург и прогнозира резултатите от нея, предава БТА и в.24 часа

Вашингтон трябва да се държи на дистанция и да е нащрек в отношенията с Москва, смятат съветниците на Тръмп. Те му предлагат вместо пълноформатна среща с Путин кратка и неформална среща, или дори „преговори за стратегическа стабилност“, каквито протичат обичайно без участието на президентите.

За предстоящата първа среща Путин и Тръмп си поставят съвсем различни цели, смята Уилям Померанц, заместник-директор на Института „Кенан“ към Центъра за изследвания „Удроу Уилсън“ във Вашингтон.

За Тръмп е от значение самата среща като факт – нали е говорил толкова много, че смята да пооправи отношенията с Русия; сега ще получи и първото доказателство. Путин обаче иска конкретни действия от САЩ, убеден е експертът – „ако не вдигане на санкциите, то поне ангажимент, че те няма да се разширяват. Няма никакви изгледи за добри отношения с Путин, ако законопроектът на Сената на американския Конгрес за нови санкции срещу Русия бъде одобрен“.

„Тръмп ще ходи по острието: няма как да се държи твърде открито или дружелюбно с Путин“, посочва политологът, според когото очакванията от срещата в Хамбург (на Г-20) трябва да са скромни – Путин няма да получи от Тръмп онова, което желае, а Тръмп не може сам-самичък да подобри отношенията с Русия.

Сенатът на САЩ обсъжда в момента законопроект, който отнема правото на Тръмп да отмени антируските санкции без знанието на Конгреса, напомня „Взгляд“.

Ситуацията „трябва да се възприема през призмата на вътрешнополитическата криза от последните месеци“ в САЩ, отбелязва руският американист Виктор Олевич. Всички стъпки на Тръмп и неговата администрация, засягащи Русия, се изтълкуват или като отстъпки, правени на Москва, или като действия в ущърб на националните интереси.

Никой чиновник от Белия дом не може да забрани среща между двамата президенти в рамките на форума на Г-20. Тръмп обаче може да вземе под внимание препоръката „да си пази имиджа“ и да сведе до минимум общуването с лидера на една страна, за която се твърди, че се е месила в изборния процес в САЩ, смята анализаторът.