Руски бомбардировачи стреснаха САЩ до Аляска

Военното министерство на Русия потвърди, че два руски бомбардировача Ту-95МС са били ескортирани от американски самолети Ф-22 до Аляска, съобщават руски медии, цитирани от news.bg

Вчера от Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) в Колорадо съобщиха, цитирани от „Ню Йорк таймс“, че два стратегически бомбардировача на Русия са прелетели на около 160 километра от крайбрежието на Аляска. За първи път Москва изпрати бойни самолети до САЩ, откакто президентът Доналд Тръмп влезе в Белия дом.

Бомбардировачите са прихванати от два изтребителя Ф-22 и самолет за ранно предупреждение E-3, според говорител на НОРАД.

След като американските самолети придружавали руските „мечоци“ в продължение на няколко минути, руските бомбардировачи се насочили към базата си в Източна Русия.

Над международни води до Аляска самолети Ту-95МС бяха ескортирани от изтребители Ф-22 на ВВС на САЩ в продължение на 27 минути, поясниха в съобщение от руското военно министерство.

Ведомството подчерта, че руски самолети редовно патрулират над неутрални води в Арктическия регион, Атлантическия океан, Черно море и Тихия океан.

В съобщението се допълва, че всички полети са провеждани в стриктно съответствие с международните правила за използване на въздушно пространство над неутрални води без да се нарушават границите на други държави.