Руски бомбардировачи поразиха всички цели на «Авиадартс-2015»

Екипажи на далечната авиация на Военно-въздушните сили на Русия, участващи в международния конкурс «Авиадартс-2015», поразиха всички цели. В състезанията взимат участия стратегически бомбардировачи Ту-22М3, предаде РИА Новости.

«Те нанесоха удари от най-сложни видове маневри на мишени, имитиращи маскирано струпване на бойна техника, а също на пунктове за управление на условния противник и други цели», се казва в съобщението.

Ту-22М – свърхзвуков ракетоносец-бомбардировач с променлива геометрия на крилата. Планира се модернизация до 30 такива самолети до 2020 година.

Конкурсът предлага и демонстриране на пилотиране. Зрителите ще могат да оценят полетите на изтребителите пето поколение Т-50, както и на най-съвременния свръхманеврен многофункционален изтребител Су-35 поколение 4++.

Също така, гостите на «Авиадартс» ще видят елементи на авиационния слалом при демонтриране на щурмоваци Су-25 и изтребители-бомбардировачи Су-34.

Организаторитне на конкурса подчертават, че „Авиадартс“ не представлява военни учения, а спортни състезания, бойно използване на снарядите се е осъществявало само от няколко самолета и хеликоптера в рамките на тактическия епизод „Авиамикс“.

Главнокомандващият на Военно-въздушните сили на РФ генерал-полковник Бондарьов отбеляза, че такива конкурси като «Авиадартс» са необходими за да стане ясно, че новата техника, постъпваща във войските е в добри ръце.

Международният етап на армейските игри «Авиадартс» ще се проведе в Русия в началото на август, като в него ще вземат участие 9 страни. В качество на наблюдатели ще има представители от Бразилия, Индия, Бахрейн.

«Много страни проявяват интерес за участие в конкурса. Постоянно получаваме заявки за участие и ние ги разглеждаме. Някои представители не могат да участват заради голямото разстояние, сложно е да се лети на далечни разстояния с изтребители или бомбардировачи, но мисля че в бъдеще тези състезания ще бъдат много популярни», поясни Бондарьов.