Руски балет с грандиозен спектакъл утре във Варна

Национален балет на Русия „Берёзка” ще изнесе грандиозен спектакъл във Варна. Това ще се случи на 7 декември от 20:00 часа в Двореца на културата и спорта във Варна.

В двучасовите постановки „Берёзка” разказват в танц руска народна приказка. Хореографията, музиката, актьорското майсторство и костюмите са подчинени на руската култура и душевност.

Ансамбълът пристига в България с 55 танцьори, автентичини руски костюми – ръчна изработка , украсени със скъпоценни камъни. Жените съчетават класическа елегантност и собствен чар. Те са нежни и тихи. Техният свят е спокоен, мирен, хладнокръвен, невъзмутим. Мъжките танци се отличават с енергичност и акробатични движения.

Националният балет на Русия „Берёзка” е създаден през 1948 г. в сърцето на руските сценични и изящни изкуства – Москва. Основател на трупата е Надежда Надеждина , която световната критика определя като „ Безусловно един от най-талантливите хореографи на нашата епоха, а хореографията и, като шедьовър на вкус, мисъл и естетика“ .

Експерт в руското народно творчество, Надежда Надеждина успешно комбинира класическия балет и руските народни танци . Хореографията и на женския танц /по мотиви на руската народна песен „Во поле березонька стояла” / с необичайната „плаваща” стъпка се превръща в запазена марка на ансамбъла и вече 70 г. задържа вниманието на милиони зрители на 5 континента. С „плаваща“ стъпка, танцьорите от „Берёзка” са изминали разстояние, по-голямо от това на земния екватор.

Светкавичният успех на ансамбъл „Берёзка” е отразен от чуждестранната преса , още по времето на Студената война като „ Огнена сензация и изкуство , което пробужда – вяра, доброта, човечност”.