Руски астроном откри нов астероид, потенциално опасен за Земята

Нов астероид, който в бъдеще е свързан с потенциален риск от сблъсък със Земята, откри руският астроном Леонид Еленин, научен сътрудник на Института по приложна математика „М.В.Келдиш“ на Руската академия на науките (РАН), предаде ТАСС, цитиран от dariknews.bg.

„Астероидът получи обозначението 2015 LK24 в Центъра на малките планети, който регистрира всички подобни обекти“, заяви астрономът.

„Размерите му са около 160 метра. На 26 юни ще се приближи към Земята на безопасното разстояние от 4,7 милиона км. В момента на максималното му доближаване яркостта му ще достигне едва 17-а звездна величина и поради тази причина няма да може да се наблюдава с невъоръжено око“, допълни той.

Новото небесно тяло е причислено към потенциално опасните.

„Траекторията на астероидите се променя под влиянието на планетите, край които минават. Орбиталният период на 2015 LK24 в Слънчевата система е около 5 години. Астероидът се движи по издължена орбита – ту се приближава към Слънцето, ту достига орбитата на Юпитер. Засега не знаем дали ще мине по-близо или по-далеч от Земята при следващите си доближавания до нея“, отбеляза Еленин.

„Този астероид е потенциално опасен“, потвърди заместник-директорът на Главната (Пулковска) астрономическа обсерватория на РАН Александър Девяткин.

В категорията на потенциално опасните астероиди попадат онези, които са с диаметър над 100-150 метра и минават на разстояние 0,05 астрономически единици (7,5 милиона км) от Земята. 2015 LK24 съответства на тези критерии както по размерите си, така и по доближаването си до нашата планета.