Руски авиокомпании спират полети през Украйна

Във връзка с крушението на малайзийския Боинг 777 на територията на Украйна, „Росавиация“ съобщи, че руските авиокомпании ще заобикалят въздушното пространство на страната и няма да извършват транзитни полети, предаде РИА Новости.

„Възобновяването на транзитните полети през украинска територия ще бъде възможно само след пълно, безусловно и гарантирано обезпечаване на безопасност на полетите във въздушното пространство на Украйна“, отбелязаха от руското ведомство.

Освен това, руските авиокомпании спират полети не само в Киев, но и в редица други украински градове.

Същата реакция дойде и от други страни на Митническия съюз. Така например, белоруският гигант „Белавия“ също промени маршрутите на полетите.

Маршрутите ще променят и други чуждестранни компании. Германската авиокомпания Lufthansa след катастрофата на малайзийския самолет в Донецка област, вече ще осъществява полети без да навлиза във въздушното пространство на източна Украйна, съобщава пресслужбата на Lufthansa.

Същото решение е прието и от Turkish Airlines. Властите на Франция призоваха своите компании да избягват прекосяването на украинското въздушно пространство.

Напомняме, че пътнически самолет Боинг 777 на малайзийските авиолинии падна на територията на Украйна на 52 км от руската граница, няма оцелели пътници.