Руският Червен Кръст изпрати съболезнования на МКЧК, чийто сътрудник загина в Украйна

Руският Червен Кръст (РЧК) изпрати съболезнователна телеграма до Международния комитет на Червения Кръст (МКЧК), чийто сътрудник загина при обстрел в Донецк. Това съобщи пред РИА Новости ръководителят на РЧК Раиса Лукутцова.

Властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщиха, че при обстрел в центъра на Донецк е загинал представител на Червения Кръст. Загиналият сътрудник на международната хуманитарна организация е швейцарският гражданин Лоран Етиен дьо Паскьо (Laurent Etienne Du Pasquier).

„Ние изпратихме съболезнователна телеграма. Руският Червен Кръст е крайно възмутен от случилото се, макар че всяко едно убийство е трагедия. Още повече, че сътрудниците на международната федерация на Червения Кръст и Червения Полумесец, Международния комитет на Червения Кръст винаги са под егидата на своята емблема. И това, че нещо подобно може да се случи, е просто потресаващо”, подчерта Лукутцова.

Гибелта на сътрудника на световната хуманитарна организация, както и обстрела на училище в Източна Украйна, подчертават нестабилността на установеното в Донбас примирие, се казва в изявление на пресслужбата на ООН.

„Генералният секретар е сериозно обезпокоен от опасното обостряне на сблъсъците през последните дни и нарастващия брой жертви сред мирното население. Последният трагичен инцидент подчертава нестабилността на текущото примирие и необходимостта от обезпечаването на сигурността в югоизточната част на Украйна, която ще позволи на сътрудниците на хуманитарната организация да изпълняват работата си и да окажат помощ на нуждаещите се”, се казва в изявлението на представителя на ООН.