Руският футбол ще премине към уеднаквени заплати

Руският футболен съюз предвижда да въведе общ регламент за размера на заплатите в местните първенства, който ще посочва какви да са максималните, минималните заплати и дори премиите, съобщи вестник „Комерсантъ“.

Основната идея е да се въведе таван на заплащането, за да се ограничат все по-увеличаващите се разходи на клубовете в това отношение. „Унифицираната система за премирането на футболистите в клубовете“ обаче ще въвежда фанансови рамки в много по-широк диапазон.

Така например премиите ще зависят от количеството спечелени точки и резултатите в съответния турнир, а няма да се определят според вътрешни клубни правила. Според вестника това означава, че и бонусите ще бъдат ограничени.

Това поставя под въпрос ситуацията с множеството чужденци, които в последните години бяха привлечени в руските клубове. „Не вярвам, че водещите клубове ще намалят заплатите на своите играчи, след като в момента могат да им плащат колкото си поискат. Как ще се плаща на Хълк“, попита вицепрезидентът на „Торпедо“ Борис Игнатиев.

В момента бразилският нападател на „Зенит“ (Санкт Петербург) Хълк е най-добре платеният футболист в Русия със 7 милиона евро годишна чиста заплата. Кевин Курани от „Динамо“ (Москва) получава 5.7 милиона евро.

Документът предлага да се разделят клубовете по категории. В най-високата ще попаднат тези, които в продължение на няколко години отговарят на изискванията за финансова стабилност. Във втората категория ще са тези, които „частично“ отговарят на изискванията за финансова стабилност. В третата са тези със системни нарушения.

Футболистите ще бъдат разделени на три категории, според които ще зависи максималната им заплата – до 21 години, между 21 и 23 години и над 23 години. Възможно е да се правят изключения за един или двама играчи, които да не попадат в рамките.

Досега системата с таван на заплатите беше популярна предимно в някои професионални лиги в САЩ, както и в руската Континентална хокейна лига.