Руският строго секретен свръхзвуков глайдер може да пробие всеки противоракетен щит

Новите руски супер маневрени свръхзвукови глайдери Ю-74 може би ще се превърнат в поредния отговор на ракетните установки на НАТО в Източна Европа, твърдят военни анализатори, цитирани от „Спутник“, предаде фбр.бг.

През последните няколко години Русия не изостава от САЩ и Китай и разработва свои свръхзвукови оръжия.

Свръхзвуковото оръжие обикновено достига скорост между 6 144 км/час (мах 5) и 12 288 км/час (мах 10). Нещо повече, тези системи използват усъвършенствани технологии за маневриране и могат да се похвалят с бърза доставка на бойни глави, прецизно прицелване и висок процент на успеваемост срещу разнообразни системи за противоракетна отбрана.

Миналата година Русия проведе серия от тестове на свръхзвуковия летателен апарат Ю-71. Той е част от тайна ракетна програма, наречена „Проект 4202”. Твърди се, че глайдерът достига 11 200 км/час. Заради своята забележителна маневреност и висока скорост, системата може да преодолее всеки отбранителен щит, отбелязват специалистите.

Но това са само част от неговите характеристики. Според анализаторския сайт Ostkraft.ru тази година Русия успешно е изпробвала тестовия прототип на свръхзвуковия глайдер Ю-74. Свръхзвуковият апарат бе пренесен от междуконтиненталната балистична ракетна система РС-18А (SS-19 Stilletto по номенклатурата на НАТО). Глайдерът бе изтрелян от ракетната база Домбаровски в Оренбургския регион и удари цел в областта за ракетни тестове Кура в северна Камчатка, далечния изток на Русия.

Характеристиките на системата Ю-74, както и подробностите около тестовете, остават дълбоко пазена тайна. Според изтеклите сведения глайдерите се проектират специално за руските ракети РС-28 Сармат (SS-X-30 според класификацията на НАТО) – най-новите задвижвани с течно гориво междуконтинентални балистични ракети, които се разработват към този момент от руската армия.

Проектирана да пренася до 24 ядрени глайдери Ю-74, всяка балистична ракета ще може да порази всяка цел на разстояние 9 920 км за 1 час.

Всеки глайдер Ю-74 може да бъде снабден с ядрена бойна глава, електронни военни приложения или симулатори за фалшиви мишени.

„Тези характеристики гарантират преодоляването на всяка съществуваща и очаквана система за противоракетна отбрана на потенциалния враг. С усвояването на подобни системи руските Стратегически ракетни сили значително ще увеличат своята ефективност,” подчертават анализаторите.

Уебсайтът отбелязва, че проектът за създаване на руски свръхзвукови крилати ракети, изстрелвани от въздуха, също е навлязъл във финалната си фаза. Твърди се, че новите свръхзвукови крилати ракети ще имат много общи характеристики с Ю-74.

Специалистите от Ostkraft също така твърдят, че глайдерите Ю-74 не само, че ще преодоляват противоракетните системи на НАТО, но също така ще могат да пробиват американския щит THAAD. Те казват, че системата THAAD е ефективна при прихващането на остарелите тактически балистични ракети Р-17 Елбрус, но е потенциално уязвима за усъвършенстваната руска ракетна система.

Френският журналист Виктор Айоли отбелязва в последната си статия, че руснаците приемат на сериозно международните военни учения на НАТО, наречени „Удар със сабя”, които се разиграват близо до нейната граница, и демонстрирането на мускули в Източна Европа. Затова Москва ще направи каквото е необходимо, за да защити руските граници, за да предотврати повтарянето на операцията Барбароса, изпълнена от Вермахта през 1941 г.

„Руснаците са обикновени хора. Те се страхуват от войната и наистина искат да я избегнат. Последната струва на съветските хора повече от 28 000 живота. Но веднъж въвлечени във война, те ще се бият до горчивия край. Тази уникална черта от руския национален характер е останала неразбираема за Запада безброй пъти през последните 1 000 години,” подчертава френският журналист.