Руският президент даде интервю за „Интерфакс“ и „Анадола“ в навечерието на срещата на Г-20 в Турция

Руският президент Владимир Путин в навечерието на посещението си в Турция, където на 15-16 ноември ще се проведе среща на върха на „двадесетката“, даде интервю за информационните агенции „Интерфакс“ и „Анадола“. Освен темата за Г-20 и международните политически и икономически отношения, руският президент засегна и въпросите за военните действия на РФ в Сирия и разказа за разрешаването на ситуацията в Югоизточна Украйна.

„Русия предложи на САЩ да бъде сключено специално споразумение за спасяване на екипажите на военните самолети във връзка с операцията в Сирия, до момента Вашингтон не е отговорил“, съобщи руският президент.

„САЩ не поискаха да откликнат и на предложенията ни за сключване на специално споразумение за спасяване на екипажите на военните самолети, въпреки че навремето, когато започваше американската операция в Афганистан, ние откликнахме незабавно на аналогична молба от тяхна страна“, каза Путин.

Руският президент добави, че „ние не получихме отговор на предложението да бъде предоставена на Русия за планиране на операцията на ВКС в Сирия информация от американското разузнаване, макар неведнъж да се обръщахме към САЩ за такава информация“.

Руската страна „до момента не е успяла да постигне повече от съгласуването на меморандум за взаиморазбирателство между министерствата на отбраната на Русия и САЩ за предотвратяване на инциденти и гарантиране на сигурността на полетите на авиацията в хода на операцията в Сирия“, отбеляза още Путин.

Руският президент заяви, че Москва няма никакво право да обсъжда със сирийския лидер Башар Асад напускането на поста му, тъй като той е избран от сирийския народ.

„Нека помислим, колко законно или етично би било поведението ни, ако ние поканим лидера на приятелска страна в Москва и поискаме той или тя да подаде оставка? Сирия е суверенна страна, а Башар Асад е президент, избран от народа. Така че, имаме ли право за обсъждаме с него такива въпроси? Разбира се, че не“, заяви Путин.

„Само тези, които вярват в своята изключителност си позволяват да се държат по такъв безпардонен начин и да налагат волята си върху други“, подчерта руският президент.

Действията на Русия в Сирия, възможните рискове и последствия от операцията на руските ВКС в тази страна са били внимателно изчислени, а ресурсите предвидени, заяви още Путин.

„Действията ни в Сирия, както и възможните рискове и последствия бях внимателно, много пъти изчислени“, каза руският президент.

В отговор на въпрос, доколко съществени за бюджета на РФ могат да бъдат финансовите загуби за тази операция, Путин отбеляза: „Всички необходими за операцията ресурси, както финансови, така и технически, бяха предварително предвидени“.

Говорейки за сроковете за провеждането на операцията, Путин отбеляза, че те ще се определят от хода на настъплението на сирийската армия срещу терористите. „По отношение на сроковете за провеждане на операцията в Сирия – пред руските сили е поставена точна задача – да оказват авиационна подкрепа на настъплението на сирийската армия срещу терористите“, каза президентът. Затова, каза още той, „времето на пребиваването на нашите военни ще се определя изключително от реализирането на тази цел“.

Що се отнася до украинския проблем, Путин заяви, че в ръководството на Русия се питат, защо конгресът на САЩ приема решение за възможност за доставки в Украйна на летално оръжие и не стои ли зад всичко това желание отново да се провокират бойни действия.

„В условията, когато бойните действия са прекратени и обстрелите носят единичен характер, не е ясно защо американският конгрес приема решения, допускащи доставките в Украйна на летално оръжие. Възниква въпросът: няма ли желание отново да се разпали войната и да се провокират бойни действия“, заяви руският президент. По думите му, „сега, когато най-накрая успешно бе постигнато примирие в региона, е важно страните в конфликта да започнат заедно да търсят допирни точки, да се движат към общ знаменател“.