Руският посланик почете 185–годишнината от рождението на генерал Столетов

Българското село Столетово отбеляза 185-годишнината от рождението на генерал Николай Григориевич Столетов, предводител на българското Опълчение по време на Руско-турската освободителна война и герой от Шипка. Събитието се състоя в понеделник (14 ноември) в присъствието на руския посланик Н. Пр. Анатолий Макаров, един от родствениците на легендарния генерал – Анатолий Столетов, Алексей Памфилов – зам. ректор на Владимировския държавен университет, кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, представители на НД „Русофили“ и десетки българи от Карлово и околността.

В поздравителното си слово към присъстващите руският посланик каза “Не мога да не изразя възхищението си колко хора са се събрали днес, за да изразят почитта си към героя от Руско-турската освободителна война, който е станал символ на българо-руското бойно братство – генерал Столетов.“ Н. Пр. Макаров разказа интересни факти от живота на Николай Столетов и подчерта: „Той помогна на българския народ да реши своето бъдеще. Казвам го сега и ще го повтарям през следващите две години, когато ще се празнуват 140 години от края на  войната. Без тази война е трудно да си представим на какъв език щеше да говори днес българският народ, какво щеше да бъде неговото самосъзнание и каква щеше да бъде съвременна България.“

Анатолий Столетов, наследник на генерала, поздрави присъстващите със „здравейте, столетовци“. Със сърдечно и дълбоко приятелско слово към присъстващите Анатолий Столетов напомни, че повече от 200 000 руснаци са загинали в битките за свободата на България, водени от генералите Радецки, Гурко, Скобелев и самия генерал Столетов, който водел българското опълчение. „По време на защитата на Шипка доблестта на българските опълченци поразила дори враговете. Борейки се рамо до рамо, българските и руските войни отблъсквали атаките на турците. Кръвта на българите и руснаците остана смесена завинаги“.

Руският гост обърна специално внимание на доброто състояние на паметника и грижата, която полагат българите да почитат саможертвата на руските войни. Паметникът е издигнат с народни средства през 2005 г. и с поддръжката на община Карлово.