Руският посланик в Япония смята, че е нужно търпение по въпроса за Курилските острови

Посланикът на Русия в Япония Евгений Афанасиев заяви по време на интервю пред вестник “Известия“, че смята за деликатна тематиката за подготовката на мирния договор между Япония и Русия и отбеляза, че е необходимо търпение в диалога между страните относно Курилските острови, предаде ИА Фокус

„Тематиката на мирния договор, а също така и налагането на сътрудничеството в района на Южните Курили вече не една година представлява предмет на двустранни консултации, които водим в затворен режим. Това е необходима мярка, за да може специалистите от двете страни да могат спокойно да водят работа, целяща откриването на възможни решения по този деликатен въпрос“, заяви Афанасиев. „От своя страна бих препоръчал да не се влиза във фантазии и спекулации, а да се запасим с търпение“, подчерта той.

Дипломатът подчерта, че състоялите се през декември миналата година преговори между президента на Русия Владимир Путин и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе са дали мощен импулс за развитието на двустранните отношения. Тогава лидерите са подчертали важността да се възобнови замразения в последните години контакт в това число и по линия на формата „две плюс две“ с участието на министрите на външните работи и на отбраната на двете страни.