Руският посланик в САЩ обясни защо Москва няма да предаде Сноудън

Руските власти нямат нито морално, нито юридическо основание за екстрадирането на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, който вече три години се укрива от американската Темида в Русия. Това заяви посланикът на Русия в САЩ Сергей Кисляк, съобщава „Московский комсомолец“ в сряда (12 октомври).

„Ние нямаме нито морално, нито юридическо право да го предадем в ръцете на американското правосъдие“, каза дипломатът в реч в университета Джонс Хопкинс във Вашингтон.

Кисляк припомни, че Русия и САЩ нямат споразумение за взаимно предаване на лица, заподозрени в извършване на престъпления, съобщава РИА „Новости“.

Преди три години бившият сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън предаде на журналистите документи, които разкриха наличието на държавна система за тотално следене на потребителите на интернет и мобилната телефония.

Американецът беше принуден най-напред да избяга в Хонконг, а след това в Русия, където първоначално прекара няколко месеца в транзитната зона на летище „Шереметиево“. На 1 август 2013 г. руската страна му даде временно убежище, а след това и жителство.

В САЩ Сноудън е обвинен за незаконно изнасяне на информация, застрашаваща националната сигурност. Заплашват го 30 години затвор.

Източник: Руски дневник