Руският посланик в САЩ: Американските мерки за „сдържане на Русия“ в Европа ще усложнят отношенията между страните

Четирикратното увеличаване на разходите на САЩ за военно „сдържане на Русия в Европа“ предизвиква съжаление у Москва и ще влоши отношенията между двете страни, счита руският посланик в САЩ Сергей Кисляк, предаде РИА Новости.

Проектобюджетът на Пентагона за 2017 фискална година предвижда увеличаване на разходите за изпълняване на така наречената Инициатива за гарантиране на европейската сигурност (European Reassurance Initiative) до сума от порядъка на 3,4 милиарда долара. Година по-рано тази цифра е 789 милиона долара. Освен това, още близо 900 млн. долара ще бъдат насочени по линия на други ведомства, включително и в Държавния департамент за „сдържане на руската агресия“.

„Това е нещо, което определено ще внесе по-голямо напрежение и допълнителни трудности в отношенията ни… Това не е успокоение за съюзниците на САЩ в Европа, това е военно строителство край границите на Русия“, заяви Кисляк пред агенция Sputnik.

Той нарече новите военни разходи на САЩ „разочароващи“.

Съгласно проектобюджета на САЩ средства ще бъдат заделени за „политическа, икономическа и публична дипломация, както и за военна подкрепа, насочена към изграждането на съпротивление и съкращаване на уязвимостта пред руската агресия сред съюзниците в НАТО и страните-партньори в Европа, Евразия и Централна Азия“.

По-рано ръководителят на Пентагона Аштън Картър съобщи, че в рамките на тази програма в Европа ще бъдат разгърнати 3-5 хил. военни, както и военна техника и оборудване.

Очаква се контролиращите конгреса на САЩ републиканци да откажат да приемат бюджета на Обама за 2017 г. и окончателния вариант на финансовия закон да включва само част от предложенията на президента.