Руският посланик: Ако имате национален интерес от „Южен поток“, ще има и решение

Посланик Макаров бе официален гост на церемонията по честване на 139 г. от Освобождението на Русе, която се състоя днес в Пантеона на Възрожденците в града.

„За първи път съм в Русе и ми харесва много. Радвам се, че бях гост на церемонията по Освобождението на града. Тепърва започва организацията по тържественото отбелязване на кръглага 140-та годишнина от Освобождението на България на 3 март 2018 г. Това е част от общата ни история“, коментира дипломатът

„Никога не сме се месили, нямаме и необходимост да се месим. Проведохте президентски избори, избрахте си президент, мисля че това си беше доброволно решение на българския народ. Надявам се сами да си изберете и парламент, няма основания да намесвате Русия”, заяви руският посланик Анатолий Макаров.

Според него двете страни имат големи перспективи в бъдещите си отношения. Новият президент Румен Радев също е с настройката за подобряването на отношенията, допълни посланикът, който миналата седмица се срещна с българския държавен глава.

Според руския посланик политическият диалог между Русия и България напоследък е бил на доста ниско ниво, но очаква неговото подобряване.

 „Бих искал отношенията между България и Русия да станат по-добри. Явно се искат някакви решения и промени, това разбрах от настроението на президента Румен Радев. Той също има настройка за подобряване на нашите отношения. Много разчитам, че след формирането на новото правителство на България, вероятно през април, конкретно ще планираме конкретни мероприятия и икономически проекти между Русия и България. Аз съм оптимист, смятам, че имаме достатъчно основания да можем да възстановим и да задълбочим още повече братските си отношения между двете страни” каза Макаров.

„Знам, че по отношение на съвместните ни проекти имате интерес в областта на енергетиката. Има много големи перспективи в това отношение. „Южен поток“ например е проект, който би дал много на България. Ако има интерес в тази посока, трябва да работим. Ако имате национален интерес, ще има и решение. Дайте да работим заедно. Насила няма да правим нищо“, добави посланикът.

„600 000 туристи от Русия са посетили България за последната година. Руснаците много обичат и почивка тип „ол-инклузив“. Може да се помисли и за получаване на визите на летището и те да са за по 30 дни. Обсъждаме фериботна връзка между Новоросийск и Варна, или Бургас, да не се пътува само със самолет, а да се качват русите направо с колите си“, допълни той.