Руският министър на отбраната обвини САЩ в нарушение на световния ред

САЩ и техните западни партньори, а не Русия, са тези, които последователно разрушаваха основите на съществуващия световен ред, каза министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Шойгу направи изявление в отговор на обвиненията на американският министър на отбраната Аштън Картър, че Русия подкопава основите на световния ред. „Да не се бърка световен ред с американски“, заяви Шойгу, цитиран от БГНЕС.

Според руския в именно САЩ и западните му партньори последно разрушаваха основите на съществуващия световен ред, като се започне с Босна и Косово и се свърши с Иран и Либия. „Русия още от времето на американско-натовската операция по разделянето на Югославия, всеки път предупреждаваше към какво в крайна сметка ще доведат такива действия“, каза той. „Може би е дошло времето Пентагонът да промени нещо в тази стратегия, за да не се оправдава пред всеки микрофон за своите грешки, стоварвайки всичко на Русия, Китай и други страни, имащи независим мироглед“, добави Шойгу.

„Поддържането на световен ред е естествен прерогатив на цялото световно общество, а не само на Пентагона. Русия винаги се застъпва за запазване на справедливото и многополюсно световно устройство в интерес на всички държави, а не на различни групи от тях, а още по-малко на една държава“, се казва в изявлението на руския министър на отбраната. Според него колкото по-бързо американците осъзнаят това и започнат да се променят, толкова по-скоро ще бъдат решени всички натрупани разногласия и то не само по отношение на Сирия.

Думите на Шойгу са реакция на изказване на Картър в Оксфордския университет. Той заяви там, че Русия се стреми да подкопава основите на световния ред. Същевременно той подчерта, че САЩ не търсят враг в лицето на Русия, но ще защитават своите съюзници, основите на световния ред и позитивното бъдеще, което той осигурява

Източник:  Actualno.com