Руският език е на мода сред сирийските младежи

Руският език набира популярност сред младежите в Сирия, съобщи ТВ „Звезда“. Все повече студенти и ученици решават да учат езика на Пушкин.

От септември в провинция Латакия руски изучават вече 4,5 хил. ученици, заяви ръководителят на управлението по образование в провинцията Мохамед Казак. По думите му, на решението на младите хора е повлияло това, че в близост е разположена авиобазата „Хмеймим“, където са базирани самолетите на руските ВВС.

„Засега има достатъчно учители – всеки от тях води по 8-10 часа седмично, натоварването не е толкова голямо“, отбеляза Казак.

Сирийските власти решиха в качеството на експеримент да въведат руски език в образователната програма като един от задължителните предмети. Сирийските ученици през първите седем класа изучават английски, а след това трябва да изберат втори задължителен чужд език. По-рано най-популярен е бил френският, но сега вече той има конкурент.

„Най-трудни са им звуковете „ы“ и „й“ – те трудно разбират какво са и как се произнасят. Ние също нямаме и буква „в“. Ето, сега аз казвам не „буква“, а „букфа“, разказва преподавателката Гайфа Исхан.

Çàíÿòèå ïî ðóññêîìó ÿçûêó â øêîëå â Ñèðèè

Учителите по руски език в Латакия се подготвят в Института за чужди езици към Тишринския университет. Много от студентите го смятат за перспективен и избират да изучават него с очакването, че това ще им помогне да си намерят работа, което в провинцията е голям проблем. През 2015 г. руски език като специалност са избрали 619 студенти, докато през 2014 г. са били едва 80.

„Жителите ни са благодарни на Русия за помощта в борбата с терористите. Те се гордеят от дружбата с тази силна държава и виждат в това някаква перспектива. След това те имат възможност да продължат обучението си в Русия и да следват за инженери или лекари. А може и просто да срещнат руски офицер и да му кажат „Спасибо“, счита деканът на института Аврас Отман.