Руският главен прокурор Юрий Чайка пристигна в България

Делегация на Генералната прокуратура на Руската федерация вече пристигна на посещение в София, съобщи на официалния си сайт нашата Главна прокуратура. Групата се ръководи от руския главен прокурор Юрий Чайка, пише Гласове.

На 18 септември 2017 г. в Съдебната палата главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров се срещна с генералния прокурор на Руската федерация г-н Юрий Чайка. Ръководителите на прокуратурите на двете държави подписаха Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г. Противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противодействие на транснационалната организирана престъпност са темите, по които прокурорите на двете държави ще обменят практически опит – съобщава българската прокуратура.

Г-н Чайка е на двудневно официално посещение в страната ни, съгласно подписаното между него и главния прокурор проф. Борис Велчев на 9 октомври 2008 г. Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете държави. В рамките на това споразумение ежегодно се осъществяват визити на български прокурори в Русия и на руски прокурори у нас. Обсъждат се практически въпроси като борбата с организираната престъпност и тероризма, както и законодателните инициативи, свързани с тези теми.

В делегацията влизат също така шефът на Главното управление по международно правно сътрудничество Денис Грунис и други ръководни сътрудници на прокуратурата. Групата ще се срещне с българския главен прокурор Сотир Цацаров и колегите му. Ще бъде подписана Програма за сътрудничество между двете прокуратури.

Гостите от Москва ще бъдат приети също от вицепрезидентката Илиана Йотова, премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева, а също така от българския патриарх Неофит.

„Ще бъде подписана програма за двустранно сътрудничество – имам предвид за взаимно обучение на прокурори, като мисля че първото мероприятие в тази програма е сътрудничество в областта на антитероризма. Можете да бъдете абсолютно сигурни, че всяка среща и всяка официална стъпка, която е в посещението на господин Чайка, ще бъде публична за медиите – тоест ще има съответни прессъобщения, ще има и съответни коментари и информации. Посещението в никакъв случай не може да остане скрито“, цитира Националното радио изказването на Сотир Цацаров.