Руският арктически шелф съдържа до 25 % от всички непроучени световни запаси от нефт и газ

Руският арктически шелф съдържа до 25 % от всички непроучени световни запаси от нефт и газ, заяви министърът на природните ресурси и екологията на Русия Сергей Донской на заседание на Съвета на Федерацията в сряда, съобщи телевизия „Россия 24” .

„Руският континентален шелф е резерв за нови открития, един от най-труднодостъпните в света, но и един от най-богатите. Съгласно експертни оценки, в руския шелф са съсредоточени до една четвърт от всички неоткрити световни запаси нефт и газ“ , отбеляза министърът.

Русия е предприела мерки за данъчно и митническо-тарифно стимулиране на добива на въглеводороди в континенталния шелф. Благодарение на това, за работата на руския шелф са установени най-благоприятните икономически условия в света, подчерта още министърът.

Русия очаква до 2020 г. резервите си на 6 млрд тона нефт, 12,6 трлн куб. м. газ, 7 млрд тона въглища и около 100 хил. тона уран.

Руската федерация притежава уникален потенциал от природни ресурси. Тя е на първо място в света по добив на нефт и природен газ и влиза в петте водещи страни по добив на никел, злато, въглища и желязна руда.

През 2014 г. започва осъществяването на мащабна програма на територията на Арктика. Добивът на първия арктически нефт се очаква през 2018 г.