Руските хеликоптери „Терминатор“ стават неуязвими за ракети и радари

Руските бронирани щурмови хеликоптери Ми-8АМТШ „Терминатор“ са оборудвани с радио-електронна военна технология, което ги прави неподатливи на вражески ракети, каза говорител на Източния военен окръг пред репортери в понеделник, цитиран от „Спутник“, предаде fbr.bg.

„Електронният заглушител „Витебск“ на борда на „Терминаторите“ осигурява защита срещу вражеските ракети и радари, като генерира оптични и радиоелектронни смущения. Може да отклони и ракети с топлинно насочване, тъй като създава „електронен купол“ около хеликоптера и заслепява идващите ракети с лазерен лъч“, обясни Александър Гордеев.

Заглушителите „Витебск“, които в момента се инсталират на хеликоптери, разположени в база на изток от езерото Байкал, ще бъдат монтирани и на няколко хеликоптерни ескадрили следващата година в целия Източен военен окръг, добави Гордеев.

Ми-8АМТШ е специален брониран щурмови модел на вертолета Ми-8АМТ. Използва се за пренасяне на товари и хора, както и за подпомагане на войските с огнева мощ. Може да извършва евакуации и военни спасителни мисии. Може да отслаби вражеската отбрана, преди да се приземи, да атакува вражеската пехота, бронирани превозни средства и дори бойни танкове.

Моделът има и допълнително въоръжение тип въздух-въздух срещу ниско летящи самолети, хеликоптери и дронове.