Руските студенти, които са в Турция, ще се върнат в Русия

Руско-турският научен център към Общоруската библиотека за чужда литература в Москва е закрит, се казва в обръщение на негови служители на сайта на центъра. „Принудени сме да съобщим, че нашият център е закрит… Курсовете по османски език се прекратяват, не можем да оказваме помощ на аспирантите и докторантите. Всички планирани кръгли маси, лекции и конференции се отменят, нашите библиотечни фондове повече не могат да се ползват“, се казва в обръщението.

Центърът се занимавал с развитие на двустранния научен обмен, подкрепяне на изучаването на Турция в Русия и на Русия в Турция чрез провеждане на кръгли маси, семинари, конференции, летни и зимни школи, а също и създаване на библиотечни фондове на турски език и фондове на рускоезични изследвания на Турция. Тази дейност вероятно дългосрочно ще бъде прехвърлена в компетенциите на цивилното и военното разузнаване на Русия.

А руските студенти, които са в Турция на обменни начала, ще се върнат в Русия, предаде Интерфакс. От пресслужбата на руското Министерство на науката и образованието заявиха, че всички студенти, които се намират в Турция по програми за академичен обмен, ще бъдат върнати в Русия възможно най-скоро. Най-малко 100 руски студенти се намират в Турция в момента.

 

Източник: „Дума“.