Руските сили за сигурност арестуваха 20 хакери

Руските сили за сигурност задържаха група от 20 хакери, заподозрени за кражба на пари от банкови сметки с помощта на троянска програма. По данни на ведомството, престъпниците са заразили с вирус над милион смартфони, съобщи РИА Новости, цитирани от ИА Кросс

По думите на официалния представител на Вътрешното ведомство Ирина Волк, спецоперацията е проведена от сътрудници на управлението по киберсигурност на Вътрешното министерство на Русия, заедно с оперативния отдел на същото управление в Ивановска област. Активната помощ на полицаите са оказали от компанията „Group IB“.

Според следствието, в състава на престъпната група влизат 20 души, които живеят в различни региони на страната. Организатор на незаконния бизнес е 30-годишен жител на Иваново.

В полицията са заявили, че вирусът позволява да се получава не санкциониран достъп до смартфона на работещите под управлението на една от мобилните операционни системи. С помощта на скрити есемес-команди престъпниците са могли да превеждат пари на по-рано подготвена сметка.

„За времето на незаконната дейност хакерите са заразили с троянски програми над милиони смартфони. Щетите от тяхната дейност се изчисляват на над 50 млн. рубли“, заяви Волк.

Наказателното дело е образувано за мошеничество в сферата на компютърната информация. Съдът е арестувал четвъртият заподозрян, останалите са освободени под гаранция.