Руските самолети Су-34 в Сирия са оборудвани за мрежоцентрични операции

Руските самолети Су-34, които атакуват обекти на терористите в Сирия, са оборудвани за мрежоцентрични операции – те могат да си разменят координати на целите, без да ангажират наземните командни пунктове. Това съобщи днес за ТАСС военнодипломатически източник в руската столица, предаде агенцията, публикува fbr.bg.

Мрежоцентричната война, както гласи доктрината ѝ, разработена през 90-те в САЩ, предполага победата да се постигне чрез информационно надмощие над противника. Предпоставка за него е подразделенията, отделните бойни машини и бойците да бъдат свързани в обща информационна мрежа.

В използваните в Сирия Су-34 са монтирани комплекси за комуникации и управление ТКС-2М. С това оборудване един бомбардировач Су-34 може да изпраща на самолетите от ударната група данни за координатите на целта, които автоматично се изобразяват на електронните карти на другите машини, без да участват наземните командни пунктове. Така всички самолети в групата „научават“ координатите на обект, който трябва да бъде унищожен, стига да го забележи макар и един самолет, разказа събеседникът на агенцията.

Самолетите си разменят данни в реално време, посочи той. Освен това, всички промени в обстановката се предават онлайн на другите самолети, а също и на командните пунктове долу. Това дава възможност оперативно да се пренасочват самолети към други обекти, да се променя задачата според тактическата обстановка.

Системата осигурява и по-ниска забележимост на авиацията – достатъчно е само един самолет да включи бордовия радар, за да открие целта, подчерта източникът. Комплексите ТКС-2М са изцяло автоматизирани и притежават сигурна защита от смущения; последното впрочем няма значение при действия срещу терористите, които нямат средства за радиоелектронна борба, добави той.