Руските граничари в Крим задържаха трима украински десантчици

Служители на граничното управление на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия задържаха в Крим трима военнослужещи от 79-та бригада от Въоръжените сили на Украйна, предаде ТАСС. Задържаните са заподозрени в незаконно пресичане на държавната граница на РФ.

По време на задържането им украинските военни не са носили със себе си документи, съобщиха от руското ведомство.

„Украинските военни съобщиха, че решението да общуват с руските морски пехотинци, които те много пъти са виждали на другия бряг на Сиваш, е възникнало у тях по време на употреба на алкохолни напитки. След като се събудили на следващата сутрин, нямайки си друга работа, украинските десантчици взели със себе си диня, парче сланина и бутилка алкохол, които получили от местните жители, и тръгнали да „се сприятеляват“, съобщиха от граничната служба на РФ.

Задържаните украински военни разказали, че целите на визитата им били „изключително мирни“ – „да хапнем диня със сланина, да пийнем водка, да се оплачем от тежката служба в украинските въоръжени сили“.

„Посоченият факт обективно демонстрира безсмислеността от разполагането на украински армейски подразделения на границата с Крим, и липсата на ред на украинската граница, в резултат на което се увеличава отговорността на руските гранични органи и другите силови структури, гарантиращи сигурността на границата в Кримския федерален окръг на Руската федерация“, считат от граничното управление на ФСБ.

Руските граничари решили да подведат украинските военни под административна отговорност за нарушаването на режима на държавната граница на Руската федерация и да предадат задържаните на граничните органи на Украйна. В момента украинските десантчици се чувстват добре и изразяват желание да се върнат колкото се може по-скоро в Украйна, но в същото време опасявайки се, че там ги очаква сериозно наказание.