Руските военни ще проведат тренировки по унищожаване на техника на противника в Приднестровието

Моторизираната пехота на Оперативната група на руските войски в Приднестровието отработва унищожаване на техника и жива сила на условен противник с гранатомети и автомати, съобщи на 10 юни пред журналисти началникът на пресслужбата на Западен военен окръг полковник Олег Кочотков.

„Военните ще отработят учебно-боеви задачи по унищожаване на леко бронирана техника, огневи средства и жива сила на условен противник. Стрелбата ще се проведе с автоматично монтирани гранатомети АГС-17 „Пламя“ и едрокалибрени картечници „Утес“, каза той.

Както отбеляза Кочотков, това оръжие също активно работи и срещу армейска и ниско летяща щурмова авиация. В рамките на занятията военните ще отработят отблъскване на атака на щурмовик от типа на Су-25 и ударен хеликоптер от типа на Ми-24, поясни офицерът.

Ученията на руските военни в Приднестровието се провеждат на фона на рязкото изостряне на ситуацията в региона. По-рано външният министър на Приденстровието Нина Щански заяви, че Украйна е затворила блокадния пръстен около републиката. Освен това, на границата с Приднестровието Украйна значително е увеличила присъствието на въоръжени формирования.

Едновременно с всичко това, украинският президент Петро Порошенко денонсира споразумението с Русия за транзит на руски военни в Приднестровието през територията на Украйна.