Руските военни учения в Калининградска област и в Балтийско море са изненада за НАТО.

Руските военни учения в Калининградска област и в Балтийско море са изненада за НАТО. Това заяви във вторник директорът на информационната служба на Алианса в Русия Роберт Пшел. „За ученията разбрахме от медиите”, подчерта той. „Руските учения не са винаги прозрачни. Имаме много въпроси в тази връзка”, допълни Пшел.
Тактическата легенда, по която се разработват ученията, не е известна. Все пак се предполага, че те са отговор на провеждащите се международни маневри „Саблен удар” и „Балтийски операции”.
Ежегодните „Балтийски операции” се провеждат за 42-и път с финансовата подкрепа на САЩ. Целта им е разширяване на сътрудничеството и мерките за изграждане на доверие в Европа, както и подобряване на взаимодействието на силите и средствата на военноморските сили на САЩ, НАТО и страни, които не са членове на Северноатлантическия алианс.
Особено внимание заслужава изявлението на Пентагона, че САЩ разполагат два бомбардировача Б-2 в авиобаза в британското графство Глостършир, коментира вестник „Независимая газета”.
„Това е още един начин да покажем твърдия ангажимент на САЩ пред НАТО”, заяви полковник Стив Уорън.